Header image  
Profiel  
  HOME
   
 
Wie is John de Jong?
 
Foto Yasmine Hargreaves   Levensloop

Ik zal hier in het kort iets over mezelf vertellen: Ik ben geboren in 1961, en heb na de Mavo gedurende 8 jaar bij de Koninklijke Marine gewerkt, waar ik een groot deel van de wereld heb mogen bezoeken. Na mijn huwelijk in 1983 werd het vele varen toch wel minder leuk, en daarom heb ik in 1985 besloten om “burger” te worden. Na 2 jaar als service monteur bij Berkel Nederland en 4 jaar als service monteur bij Marathon Computers besloot ik in 1990 om het technische met het commerciële te combineren. Sinds deze tijd werk ik vanuit Drunen voor WEETECH (de naam is de afgelopen jaren enkele malen veranderd), waar ik de Benelux vertegenwoordiging voor onze test en meetsystemen verzorg.

Mijn duikcarrière begon in 1995, met een introductieduik in een zwembad in Frankrijk. Na de vakantie heb ik besloten om in Nederland mijn duikbrevet te gaan halen, want hand in hand met een instructeur was niet alles. Bij Diving Centre De Langstraat heb ik mijn opleiding VDTL/CEDIP tot 4* afgemaakt. In 2002 besloot ik mijn camera, een Sony P5, eens mee onderwater te nemen. Vrienden en bekenden hadden geen idee wat er allemaal onderwater te bewonderen was, en als ik dan ook nog vertelde dat er in de Oosterschelde wel degelijk kleuren te zien waren, keken ze me ongelovig aan.

Mijn eerste duik met camera maakte ik in de zandput te Waspik. Door beginnergeluk maakte ik een foto van een Spiegelkarper, welke ook nog in het blad Duiken werd geplaatst, dit gaf natuurlijk een geweldige kik. Als ik nu mijn oudere foto’s terugkijk, snap ik soms niet dat ik daar toen zo gelukkig mee was………

Na de Sony volgde een Olympus SP350 camera, met een Inon D180 externe flits, en een macro en groothoek lens die ik onderwater kon wisselen. Hiermee werden foto’s mogelijk die ik voorheen gewoon niet kon maken, zoals close-up foto’s van slakken (mijn favoriete onderwerp) en groothoek foto’s. Ook het handmatig instellen van de camera gaf veel voordelen.

Sinds eind 2007 heb ik een spiegelreflex, de Olympus E330 in een Ikelite onderwaterhuis. De meest gebruikte lens is de 50mm macro, en bij goed zicht de 11-22mm groothoek. Ik gebruik een Ikelite DS125 flitser, en mijn Inon kan ik als slave gebruiken. Begin 2008 besloot ik een cursus onderwaterfotografie te gaan volgen. De belangrijkste reden: ik heb nog veel opnamen in mijn hoofd zitten, maar soms ontbreekt het aan de technische kennis om dat goed op de foto te krijgen. De eerste duiken na de cursus merk ik dat ik nog bewuster bezig ben met compositie, belichting en camera instellingen. Ik merk ook dat ik nog heel veel moet nadenken, en soms nog gewoon stomme fouten maak. (Bijvoorbeeld een kwal tegen de zon in met 1/60 sluitertijd) Maar veel oefenen, dan moeten de resultaten vanzelf beter worden.

Na de duik helpt Rian, mijn vrouw dus, me vaak met het selecteren van de foto’s voor het onderdeel “Laatste duik” op de homepage. Hier probeer ik wekelijks enkele nieuwe foto’s te plaatsen.

Ik heb 2 dochters, Patty en Kim, en besteed mijn tijd naast het duiken aan lezen, muziek luisteren, hardlopen, wandelen, fietsen, skeeleren enz.

(C) foto: Yasmin Hargreaves